Tijdens de recente reeks Caring Dinners gingen de ogen van veel zorgprofessionals open.
Chirurgen, MDL-artsen, diëtisten, duurzaamheidsmanagers, keukenmedewerkers en andere specialisten genoten van voedzame en verrassend lekkere plantaardige diners. Het doel van de Caring Dinners is smaakvolle maar urgente inspiratie waarmee zorgprofessionals worden overtuigd om vaart te maken met de voedseltransitie binnen de eigen organisatie.
Tafelgesprekken vol inzichten
Aan tafel, geleid door Caring Doctors, Vets en Farmers, ontstonden gesprekken over gezonde voeding voor patienten, de intensieve veehouderij, vastgeroeste eetculturen in zorginstellingen en over directies sommigen zeer gedreven, anderen met kennisachterstand, veel naïviteit en gebrek aan urgentie.
Caring Farmer Boer Henk was verrast door het enthousiasme van de gasten tijdens het Caring Dinner, over gezond lokaal eten met het seizoen mee. De wil was duidelijk aanwezig. “Aan de andere kant merkte ik dat ze het heel lastig vinden om een oplossing te bedenken over hoe ze dan gezond lokaal voedsel ingekocht en ingevoerd krijgen in hun zorgorganisatie. Er is echt veel lef en doorzettingsvermogen voor nodig.”
Een veelgehoorde conclusie: samenwerking is cruciaal. Van dierenarts tot boer, van ziekenhuismanager tot docent tot chef – iedereen ziet de waarde van samen optrekken. “Mooi om te merken dat deze beweging groeit,” aldus een deelnemer.
Met producten en op het erf
Van Caring Farmer De Woldtuin (nabij Groningen). Door chef Zaneta Nemcova van De Smaak.
Tuinders Quinten en Christa legden in de rondleiding uit hoe ze op regeneratieve wijze tientallen soorten groenten telen voor hun leden.
Ter illustratie: Chef Zaneta startte met een amuse waarin prei en knoflook uit de tuin verwerkt waren, en ging verder met dit tussengerecht: gerookte en gegrilde Hakurei raapjes van de Woldtuin met hete bliksem créme. Wat er niet op de tuin te vinden was, werd door Zaneta’s team van De Smaak geregeld van lokale leveranciers (zoals walnoten uit Groningen, spelt uit Kloosterburen en Wadden zeezout).
Met producten en op het erf
van Caring Farmer Erve Kiekebos, (Empe) Gelderland.
Door Caring Chef Gilbert Kolff van Fond Rotterdam.
Ook Caring Farmers Jaap en Niels van Erve Kiekebos werken met de natuur mee op hun gemeenschapsboerderij in Gelderland, een bijzonder gemengd bedrijf waar ze met enkele dieren werken maar vooral veel groenten en fruit verbouwen. Hun erf staat open voor publiek, je kunt er logeren in de natuur en zelfs mede-eigenaar worden. Tijdens de rondleiding met Jaap en Niels, ontdekten de deelnemers hoe dynamisch het werk is en hoe flexibel je moet zijn als boer, hoeveel moeite het kost als je buiten de standaard regels wil werken en als je pertinent geen chemische middelen of kunstmest wil gebruiken. Maar ook hoeveel positieve feedback Jaap en Niels krijgen van alle deelnemers en bezoekers die hun boerderij bezoeken.

Caring Chef Gilbert Kolff werkt ook niet volgens de standaard regels van de catering, hij kookte een hoofdzakelijk plantaardig diner met zoveel mogelijk producten van het bedrijf. Een dip van koolzaad- en huttentutolie met zonnebloempitten voor bij het lokale zuurdesembrood vond men verrassend lekker.
Met producten en op het erf van
Caring Farmer Bijzonder Brabants, (Deurne) Noord-Brabant
Door chef Jaap Volman van Boompjes Restaurant.
Caring Farmer Boer Henk teelt op zijn groentetuin een grote variatie aan groenten en kruiden, ook vergeten groenten, en dan vooral voor de lokale horeca. Henk stak zijn liefde voor zijn groenten niet onder stoelen of banken tijdens de rondleiding, de deelnemers bleven maar vragen stellen en Henk zorgde ervoor dat iedereen wist wat voor een geweldige boon de lupine boon is.

Elk seizoen gaat Boer Henk in gesprek met deze chefs over wat hij kan verbouwen, hij laat ze producten proeven en de chefs proberen zo steeds weer andere dingen uit in hun restaurants. Zo werkt Boer Henk ook met veel plezier samen met chef Jaap Volman van Boompjes Restaurant.
Jaap nam de uitdaging graag aan en bedacht een plantaardig diner, waarin hij bijvoorbeeld hij bijvoorbeeld een pruikzwam op bijzondere wijze had bereid met kruiden. Hij gebruikte yacon en vele andere groenten uit de tuin van Henk.
Deelnemer Jaap concludeerde: “Ik vind het goed te merken dat mijn team en ik er niet alleen voor staan, maar dat het door ondersteuning van dit Caring netwerk steeds zichtbaarder wordt dat plantaardig en duurzamer eten in een zorginstelling mogelijk is. Keep up the good work.”
Chef Jaap was blij verrast met de reacties van de deelnemers: “Vooral op het ‘worstje’ dat we van lupine van Henk hadden gemaakt…de meesten kenden lupine niet en wisten al helemaal niet hoe veelzijdig lupine is. Mijn conclusie voor de Caring Movement: Herstel begint bij de basis, met gezonde lekker voeding.”