Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Caring Movement lanceert breedgedragen voedselvisie in Den Haag

Caring Movement legt de toekomst letterlijk op tafel in Den Haag

Kom 15 oktober ook naar Den Haag en doe mee! 

12:00 - 14:00, Het Plein Den Haag

Op 15 oktober, in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, legt een brede coalitie van duizenden artsen, boeren, wetenschappers, bedrijven, NGO’s en chefs een voedselvisie op tafel op Het Plein in Den Haag en vraagt politici en burgers om te kiezen voor een gezonde toekomst. 

Met het Verdrag Planeetaardig & Dierwaardig is er voor het eerst een consensus tussen landbouw-,  zorg- en natuur- en dierenorganisaties over de toekomst van ons voedsel. De coalitie beoogt om in 2035 in Nederland een dieet te hebben dat voor 80% is gebaseerd op plantaardige eiwitten van gezonde bodem, en voor 20% van dierwaardig geproduceerde dierlijke eiwitten. Niet door naar anderen te wijzen, maar door binnen de eigen beroepsgroep aan de slag te gaan. 

De Caring Movement lanceert het Verdrag Planeetaardig Dierwaardig vanuit een gevoel van urgentie, op basis van het laatste wetenschappelijke EAT-Lancet rapport en omdat we niet langer kunnen wachten op de overheid. 

Op woensdag 15 oktober tussen 12 en 14 uur nodigen Caring Doctors, Caring Dietitians, Caring Farmers, Caring Vets, Caring Chefs en Caring Teachers heel Nederland, maar vooral ook politici, uit aan tafel en om bewust te kiezen voor de toekomst. 

“De toekomst ligt letterlijk op tafel. Elke maaltijd is een keuze voor de wereld die we morgen willen achterlaten."

De actie symboliseert dat onze toekomst elke dag op tafel ligt: in wat we eten, produceren en doorgeven aan volgende generaties. Gezonde voeding staat namelijk centraal in het Verdrag van de Caring Movement waarin wij pleiten voor de transitie naar een planeetaardig en dierwaardig voedselsysteem.

Planeetaardig en Dierwaardig:

  • Een transitie naar een gezond dieet met meer vezels en vitaminen, en minder zout, suiker, vet en eiwit. 
  • Meer verse producten, minder ultrabewerkt
  • Een eiwittransitie van 60/40 naar 20/80
  • Plantaardige eiwitten worden geproduceerd in samenhang met de natuur, met goed bodembeheer en zo min mogelijk chemie. 
  • Dierlijke eiwitten worden geproduceerd volgens de 6 principes van een dierwaardige veehouderij
  • Elke beroepsgroep heeft hierin stappen te zetten en begint bij zichzelf, maar samen komen we verder. 

Waarom? 

  • Omdat de zorg uit zijn voegen barst:  nu al kost deze de Nederlandse samenleving meer dan 100 miljard per jaar terwijl we er niet gezonder van worden maar juist vaker chronische ziektes hebben. 
  • Omdat het huidige voedselsysteem en landbouw een te grote druk legt op de natuur wereldwijd
  • Omdat het huidige voedselsysteem, landbouw en de zorg een te grote klimaatimpact hebben. 
  • Omdat te veel dieren onnodig lijden in het huidige voedselsysteem. 
  • Omdat we met meer planten meer mensen kunnen voeden, die zich daar ook beter bij zullen voelen. 

 

Op 15 oktober schuiven artsen, dierenartsen, boeren, chefs, docenten en diëtisten letterlijk aan tafel met politici en burgers. Wij laten samen zien hoe je tegelijkertijd kunt kiezen voor lekker, gezond, duurzaam en voor dieren. De toekomst ligt op tafel! 

Organisaties die nu al toegezegd hebben ter plekke te tekenen: Dierencoalitie namens 13 dierenwelzijnsorganisaties.