Referenties en Onderzoeken

Van vrijwel alle referenties hebben we de volledige PDF, mail naar info@caringmovement.nl voor meer info
Dierwaardige Veehouderij: Zienswijze Raad voor Dieraangelegenheden
Algemeen

Recent Intergovernmental Panel on Climate Change Report: IPCCAR6

Over de EAT Lancet commissie: EAT Lancet
EAT Lancet incubator

World Health Organization: WHO

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Wat ligt er op ons bord? RIVM 

Wageningen University Research
Monitoring van de mate van gezondheid van het aanbod en de promoties van
supermarkten

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit: residuen van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen

CBS: Voeding is van invloed, aan de ziektelast in Nederland

Alle planeet grenzen voor het eerst op een rij: Stockholm Resilience Centre -Planetary Boundaries

Stockholm Resilience Centre – SDG wedding cake

UN: alle Social Development Goals 

WWF-NL Gezond eten binnen de grenzen van de aarde

Voordelen onbewerkt plantaardig

Position Paper Academy of  Nutrition and Dietetics:  Het is het standpunt van de Academy of  Nutrition and Dietetics dat op de juiste manier geplande vegetarische, inclusief  veganistische, dieten gezond en qua voedingswaarde voldoende zijn en gezondheidsvoordelen bieden bij de preventie en behandeling van bepaalde ziekten.

Het is mogelijk om een plantaardige eiwitbron te selecteren door de essentiele aminozuursamenstelling van elke bron te vergelijken met het referentiepatroon. ScienceDirect 

Plantaardige dieten hebben het potentieel om de atherosclerotische last van atherogene lipoproteinen te verminderen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Academic


Ouderen, en dan met name vrouwen, die meer gezonde plantaardige voeding consumeren en de consumptie van dierlijke en ongezonde plantaardige voeding verminderen, wordt in verband gebracht met een lager risico op osteoporose. Springer Nature Link

Het eiwitprofiel met een lage bijdrage van vlees heeft een groot potentieel voor de
menselijke gezondheid en het behoud van het milieu. Science Direct

Naar verwachting zullen geoptimaliseerde plantaardige dieetveranderingen allemaal resulteren in een aanzienlijke toename van de levensverwachting in verschillende leeftijden en landen; vooral in de USA. ACJN

Plantaardige dieten lijken gunstig bij het verminderen van cardiometabolische risicofactoren, evenals
CVD’s, kankerrisico en mortaliteit. Journals

De eiwitinname uit de voeding, met name plantaardige eiwitten, op middelbare leeftijd, wordt
geassocieerd met een hogere kans op gezond ouder worden en met verschillende domeinen van
positieve gezondheidsstatus in een groot cohort onder vrouwelijke verpleegkundigen. NIH

Voedselveiligheid

SOFI  Bijna 1 miljard mensen hebben geen dagelijkse voedselveiligheid. SOFI EU

SOFI 3 miljard mensen hebben geen of beperkte toegang tot gezond voedsel SOFI EU

FAO Food security

Global Nutrition Report 2022

Hunger Map Live: in welke landen heeft me nu het meeste honger? 

Burden of disease
Cardiovasculaire risico en voeding. Cardiovascular disease burden attributable to dietary risk factors from 1990 to 2019. Journal

Toenemende antibiotica resistentie door overmatige inzet in de gezondheidszorg en de bio-industrie.

Global mortality associated with 33 bacterial pathogens in 2019 The Lancet

Nu zijn er wereldwijd ruim 500 miljoen met name type 2 diabeten. In 2050 door toenemende obesitas 
meer dan 1,3 miljard mensen. The Lancet

Toenemende burden of  disease door ongezonde voeding, overgewicht, slechte lucht- en waterkwaliteit. The Lancet

Burden of  disease door ongezonde voeding. NCBI

Negatieve relatie overconsumptie vlees en zuivel en positieve relatie groente en fruit.
The Burden of Proof  studies: assessing the evidence of risk. Nature

Overgewicht en obesitas

Ongeveer 2 miljard mensen wereldwijd heeft overgewicht of obesitas. In 2020 had 50% van de
Nederlandse volwassenen overgewicht, van wie 13,9%  obesitas. Naast schade aan levenskwaliteit
ook toenemende gezondheidskosten en sociaal-maatschappelijke kosten.

Burden of  disease study of  overweight and obesity. BMC 

Toenemende obesitas en diabetes type 2 bij ( jong) adolescenten. 
Age of obesity onset, cumulative obesity exposure over early adulthood and risk of 
type 2 diabetes. Springer

Toenemende kansen ongelijkheid en welvaartsziekten. Cambridge

De huidige jaarlijkse zorglast wereldwijd 
van overgewicht wordt wereldwijd geschat op 2000 miljard euro. De kosten van arbeidsverzuim niet meegerekend. NCBI

In Nederland draagt ongezonde voeding naar schatting met 8,1% bij aan de ziektelast. Het leidt tot 12.900 doden per jaar en 6 miljard euro aan zorguitgaven. Met steeds meer chronisch zieken en vergrijzing zal dit toenemen. RIVM, CBS

Ongezond eten en overconsumptie van dierlijke producten, levert behalve duurdere zorg, ook meer klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande kosten. 
Lancet Countdown on Health and Climate Change, 2023

Van de producten die wel in de Schijf van Vijf staan, bevat 70% van de groenten en 85% van het fruit(meerdere) gifresten. Foodwatch

Nederland consumeert de minste groente en fruit van Europa. Maar ook eten we 48% (38 kg) meer dierlijke eiwitten dan het Voedingscentrum (26 kg) aanraadt. EAT Lancet adviseert 16 kg.

Vooral kinderen eten te weinig groente en fruit. EUFIC
Plantaardige consumptie in Europa 
Nieuwe Oogst

Kanker en relatie vlees en zuivel consumptie

Colonkanker: Journals

Prostaatkanker: AACR Journals

Maag/slokdarmkanker: Journals

Plantaardig eten beschermend: The Permanente

Blue Zones leefstijl beschermend: Journals

Milk and Health: NEJM

Antibiotica resistentie

Steeds meer antibiotica resistentie vooral door inzet in de bio-industrie.

MRSA: Farming up trouble, Nature (2013)

Luchtkwaliteit

De kosten van luchtvervuiling zijn groter dan de opbrengst uit de bio-industrie. Science

Over half  of  known human pathogenic diseases can be aggravated by climate change: Science

Waterkwaliteit

Association of Lifetime Exposure to Glyphosate: Discussion

The Water Footprint: The Relation Between Human Consumption and Water Use -The Water we eat: Springer

Bodemkwaliteit

Essential Factors for a Healthy Microbiome: A Scoping Review

Food quality assessment in organic vs. conventional agricultural produce:
Science

Pesticiden
Association of  Lifetime Exposure to Glyphosate

Glyphosate Excretion isAssociatedWith Steatohepatitis and advanced Liver Fibrosis: NCBI

Glyphosate infiltrates the brain and increases pro-inflammatory cytokine TNF

Neurodegeneration in a regulatory context:The need for speed: Science

Proximity to residential and workplace pesticides application and the risk of  progression of  Parkinson’s
diseases: Science 

Reducing foods environmental impacts through producers and consumers: Science

Planetaire gezondheid en voeding

Roadmap for achieving net-zero emissions in global food systems by 2050: Nature

Outside the Safe Operating Space of the Planetary Boundary for Novel Entities: ACS

Multiple health and environmental impacts of foods: PNAS

Growing health: global linkages between patterns of  food supply, sustainability, and vulnerability to
climate change: The Lancet

Health and environmental impacts of plant-rich dietary patterns: a US prospective cohort study: The Lancet


Plastic and toxic chemical-induced ocean acidification will cause a plankton crisis that will devastate humanity over the next 25 years, unless we stop the pollution. News Oceans Acidification

The 2023 state of  the climate report: Entering uncharted territory

Options for keeping the food system within environmental limits: Nature

IPCC  en 100+ referenties (op aanvraag beschikbaar, mail naar info@caringmovement.nl)