Nieuws

Home  /  Actueel  /  Nieuws  / 

Boeren en zorgprofessionals werken samen aan gezonder eten in de zorg

Campagne Caring Dinners van start: 35 zorgprofessionals uit vijf ziekenhuizen dineren op biodynamische boerderij

Op 23 mei vond het eerste Caring Dinner plaats: 35 zorgprofessionals uit Zuid-Holland gingen op het erf van Caring Farmer David Luijendijk in gesprek over nut en noodzaak van een ‘planeetaardig’ dieet in de zorg. Dit was de pilot van een reeks diners in alle provincies. “Het was heel inspirerend. De passie voor zijn groenten klinkt door in het verhaal van boer David, en ik proefde het echt in de gerechten”, zei MDL-arts Bart Veldt (Reinier de Graaf-ziekenhuis) na afloop. 

Een gezond mens begint met een gezonde bodem. Dat is voor de artsen en boeren aangesloten bij Caring Doctors en Farmers logisch. Maar in het huidige voedselsysteem en in de zorg is daar nog weinig aandacht voor. Voorzitter Patrick Deckers van Caring Doctors: “Hoe wij ons huidige voedselsysteem inrichten, heeft grote impact op de aarde, de dieren én op de gezondheid van mensen. En dat laatste bepaalt hoe hoog de zorgkosten en de zorglast voor de gehele samenleving zijn”. 

De noodzakelijke transitie van het voedselsysteem naar een landbouw en dieet die beter zijn voor het klimaat, het milieu én de gezondheid van mensen en dieren, staat tijdens de Caring Dinners centraal. Om de groeiende wereldbevolking van voldoende voedsel te voorzien èn tegelijkertijd binnen de grenzen van onze planeet te blijven, is niet alleen een transitie in de landbouw noodzakelijk, maar juist een algehele transitie in ons voedselsysteem. Ziekenhuizen hebben daarin een belangrijke voorbeeldfunctie in het gezonde voedselsysteem van de toekomst. Welk advies geven zorginstellingen nu aan hun patiënten? Wat staat er op het menu van een ziekenhuiskeuken? Waar op korte termijn de prijs belangrijk is, zou de omslag op de lange termijn wel eens veel geld kunnen schelen.

Met het huidige dieet neemt het aantal chronische ziekten en daarmee de zorgkosten te veel toe: teveel zout, suiker, vet en eiwitten leiden tot obesitas, kankersoorten en hart- en vaatziekten. De toenemende chemie in de samenleving (PFAS) plastics en pesticiden) leiden tot ziektes als Parkinson, verminderde vruchtbaarheid en kankers. Steeds meer grote instituten en wetenschappelijke rapporten wijzen op de noodzaak van een eiwittransitie. Caring Doctors is een jonge organisatie, waar in korte tijd ruim 2000 zorgprofessionals bij zijn aangesloten, en richt zich op een omslag naar het planeetaardige ‘EATLancet’ dieet in de zorg als goede voorbeeld voor de hele maatschappij. Het EATLancet dieet is gebaseerd op 80% plantaardige en 20% dierlijke eiwitten. 

Caring Doctors proberen daarbij ook de landbouwtransitie te ondersteunen door ziekenhuizen te overtuigen niet alleen meer plantaardige menu’s te serveren, maar tegelijkertijd ook in te kopen bij lokale boeren die natuurinclusief werken (geen chemie) en goed voor hun dieren zorgen.  

Caring Farmers is een organisatie die een luidere stem geeft aan 380 duurzame koplopers: boeren die elkaar gevonden hebben in een gemeenschappelijk zorg voor klimaat, natuur en dier. Bij de meeste van deze boeren staat het bodemleven centraal. In een handvol aarde zitten meer dan 7 miljard levende organismes. En de diversiteit van dit bodemleven is weer cruciaal voor al het leven op aarde en ook voor de gezondheid van mensen. Steeds duidelijker wordt dat deze bodemdiversiteit invloed heeft op de gezondheid van planten, maar dus ook op het darm microbioom van mensen. 

Langzaam komt er wel meer aandacht voor de link tussen een gezonde bodem en gezonde mensen. Maar er is nog veel werk te verzetten. Samen willen Caring Farmers en Caring Doctors het bewustzijn voor gezonde voeding van een gezonde bodem vergroten. Daarom organiseert de Caring Movement de Caring Dinners: een hoofdzakelijk plantaardig diner op het erf van de boer, dat grotendeels alleen met onbewerkte seizoensproducten van de boer is bereid en waarbij de artsen samen met de boer oogsten en met de handen in de aarde woelen. 

De tafelgenoten zijn zorgprofessionals, van bestuurder tot dietist en van duurzaamheidsmanager tot arts maar uiteraard ook de boer, de kok en het Caring Movement team. Het doel is: bewustwording van gezonde voeding, wat doet dat met je lijf en hoe kun je een dergelijk gerecht ook serveren in je ziekenhuiskeukens. 

Hoe ervaarden deze deelnemers van het eerste Caring Dinner deze avond? Dietist Sahila Hasanuddin van het Haaglanden MC vond het zeer geslaagd: “Goed plan om deze verschillende beroepsgroepen uit de zorg bij elkaar aan zo’n bijzondere maaltijd te zetten, daar krijg je verrassende gesprekken van. En ik heb veel geleerd over hoe biologische groenten worden geteeld.”

Kok: Ilse van den Bosch – Voedsaam (en Biodyneren
Fotograaf: Sabine Grootendorst

Meer weten? Ook graag met jouw ziekenhuis-collega’s meedoen aan een volgend Caring Dinner? Meld je via info@caringfarmers.nl