Samen bouwen aan gezond eten, gezonde mensen en een gezonde aarde
Op het Caring Congres 2025 kwamen honderden professionals uit zorg, landbouw, onderwijs, wetenschap en horeca samen rond één centrale vraag: hoe krijgen we gezond en duurzaam eten écht centraal in Nederland?
BurgerKoekoek opende de dag met humor én urgentie en zette direct de toon voor een systeemverandering die hard nodig is. In het daaropvolgende programma werd vanuit uiteenlopende perspectieven gekeken naar gezondheid, dierenwelzijn, voedselzekerheid en gedragsverandering.
De Caring Movement liet haar groei zien: duizenden artsen, boeren, dierenartsen, diëtisten, leraren én inmiddels ook Caring Chefs zetten zich dagelijks in voor beter eten en betere zorg. Hun gezamenlijke inzet toont hoe krachtig verandering kan zijn als verschillende vakgebieden de handen ineenslaan.
Hoogleraar Imke de Boer (WUR) toonde overtuigend aan dat Nederland zichzelf bijna volledig kan voeden met een meer plantaardig, toekomstbestendig voedselsysteem—een stevig fundament voor beleid dat mens, dier en planeet verbindt. Gemeenten, waaronder Wageningen, deelden hoe dat beleid er in de praktijk uitziet, bijvoorbeeld via gezonde schoollunches en buurtgerichte voedselinitiatieven.
De groei van de Caring Movement kwam duidelijk naar voren. Duizenden artsen, boeren, dierenartsen, diëtisten, leraren en inmiddels ook Caring Chefs werken dagelijks aan beter eten en betere zorg. Deze samenwerking laat zien hoeveel kracht er vrijkomt wanneer verschillende disciplines hetzelfde doel nastreven.
In workshops en deelsessies werd ingezoomd op initiatieven die al in beweging zijn: van de kalfjes-bij-de-koe-methode en biodiversiteits-systemen tot het nieuwe Netwerk voor Kleinschalige Pluimveehouders. Sprekers als Roanne van Voorst, Roos Vonk en Wanda de Kanter benadrukten daarna hoe belangrijk het is om menselijk gedrag, sociale normen en de invloed van lobby steeds weer mee te wegen.
Het congres maakte duidelijk dat de verandering al is ingezet. Een groeiende groep professionals staat klaar om het voedselsysteem eerlijker, gezonder en duurzamer te maken. De energie, ideeën en nieuwe verbindingen van deze dag vormen een stevige basis voor de volgende stappen van de Caring Movement.
Bijzondere en logische toevoeging
Op deze dag werd de nieuwste telg van de Caring Movement gelanceerd: de Caring Chefs. Want je kunt wel praten over gezonder voedsel, door het te maken en consumeren proef je pas echt hoe lekker een hoofdzakelijk plantaardig dieet eigenlijk is.
Chefs hebben de praktische sleutel in handen voor een gezonder, duurzamer en plantaardiger voedingspatroon. Meestal koken chefs in zorginstellingen vrij klassiek. Dat betekent: een stukje vlees of vis als uitgangspunt van de maaltijd, de rest is bijzaak. Dat moet anders, vinden de Caring Chefs. Zij focussen zich op de zorginstellingen die wel willen veranderen, maar niet weten hoe. Bekijk wat de Caring Chefs voor jouw organisatie zouden kunnen betekenen.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mail naar info@caringmovement.nl en we doen ons best zo snel mogelijk te beantwoorden.
Foto’s door Sabine Grootendorst